Warszawa 1961. Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego. 14,5x20,5 cm, str. 536, czarno-białe i kolorowe ilustracje oraz fotografie, twarda okładka wydawnicza. Stan dobry (delikatne pęknięcia bloku, małe zaplamienie na grzbiecie, otarcia brzegów okładki).
"Kuchnia warszawska" stanowi rodzaj poradnika. Są w niej podane zasady prawidłowego żywienia człowieka na podstawie nowoczesnej nauki, wiadomości o artykułach spożywczych i postępowaniu z nimi przy przyrządzaniu potraw, przepisy sporządzania potraw oraz przykładowe jadłospisy na cały rok, które mogą znaleźć zastosowanie w gospodarstwie domowym. W książce znajdują się ponadto wiadomości z zakresu prawidłowego wyposażenia kuchni, opis sprzętów i urządzeń ułatwiających i skracających czas przygotowania potraw, a także wiadomości o prawidłowych i estetycznych sposobach nakrywania do stołu przy różnych okolicznościach.